Norforest Headquarters in Valdelacasa, Alcobendas, Madrid.

VDL
INFO +
site plan
axonometric
floor plan type 01
floor plan type 02
floor plan type 03
section

Norforest Headquarters in Valdelacasa, Alcobendas, Madrid.

More than a workplace

Workspaces are constantly changing. They are no longer purely functional places, but environments in which health-care, wellbeing, or the incorporation of social uses, is a priority. High-tech companies have taught us that the architecture of their spaces can contribute substantially in improving creativity and productivity of people. The project we propose for the new Norforest headquarters has been designed as a scenario that is not just a workplace. A green environment and common hybrid uses multiply the possibilities of building life and encourage the enrichment of work experience.

 

Flexible and compact

The scheduled use for the building includes, in addition to Norforest’s, a high percentage of rental offices. Therefore, the design of its spaces contemplates the maximum adaptability in time and an optimum use of the available floor surface. The distribution proposed, around a single central core and two to two meters unequal bays, optimizes circulation flows and offers multiple layouts of workstations and work rooms adaptable to any business concept.

 

Sustainable and cozy

This project incorporates passive and active energy saving systems that guarantee consumption levels close to zero emission. The façade avoids the use of curtain walls, ineffective due to the significant losses of energy they produce. It regulates in a simple and effective way the incidence of solar radiation on its wide glazed surfaces. Its facilities proposes different possible levels of technification in the production and conservation of energy, with special attention to physical and mental comfort of the users.

Location Alcobendas, Madrid.
Client Norforest S.L.
Architects Burgos & Garrido
Alberto Pieltain
Design team Miguel Martín, Arantxa Hernández, Jimena Alonso
National competition First prize
Date 2019: competition + [ongoing]